Vecka 26

Nu tickar det på lite iallafall, 14 veckor kvar - 104 dagar kvar till BF. 
 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet. 
Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Bebisen fortsätter att ta små 'andetag' som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.

Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. 
 
Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.


Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.


Fostrets längd: ca. 35 cm
Fostrets vikt: 900 gramSenaste veckan har jag haft problem med fogarna och även med låsta höftben. Börjat få ont i revbenen om kvällarna, antingen är det bebis som ligger och trycker med fötterna eller att alla inre organ trycker på, det är som sagt trångt i magen. Ska ge mig ut på byn nu och köpa mig ett par stödstrumpor. 


Känner mig som en valross, inga kläder passar längre och jag är full i vätska!