Vecka 40

Nu är den här, vecka 40! På biden till vänster står det nu 0 veckor kvar. Det är 6 dagar kvar tills BF, men som jag skrivit så många gånger på denna bloggen kan det hända där som helst inom kommande 3 veckorna ungefär. Så spännande, kanske min sista veckouppdatering?
 
 
Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten. Ditt barn ligger helt ihopkrupen inuti din livmoder. Den har inte så stort val – det är ganska trångt därinne nu. även efter födseln kommer barnets kropp förbli hopkurad i fosterställning några veckor, eftersom barnet vant sig vid denna trygga ställning. 

Ditt barn har nu förmodligen nått sin slutgiltiga födelsevikt och -längd. Eftersom barnet har producerat fett under de senaste månaderna består nu cirka 15 procent av dess kroppsvikt av fett, vilket kommer att hjälpa till att hålla barnet varmt i världen utanför livmodern. Även resten av barnet – organ och kroppssystem – är redo för ett liv utanför livmodern. Barnet har lagrat stärkelse i levern, och detta omvandlas till glukos efter födseln. Dessutom har barnet extra vätskeförråd. Precis som en kamel är det välutrustat för att klara sig genom förlossningen och dagen efter när din bröstmjölk börjar komma.


Fostrets läng: ca 52 cm
Fostrets vikt: ca 3500 gram

 
Hur känns det då? På något sätt är  detta veckan man gått och väntat på, vecka 40 och det känns som mållinjen. Nu kan jag ju gå över till vecka 43 (42+2) innan man blir igångsatt vilket jag innerligt hoppas vi slipper. Magen växer inte riktigt längre, inte i samma utsträckning som tidigare iallafall. Jag tycker mest den blivit med "påsig" och hänger ner mera.
 
 
Inatt har jag haft menssmärtor i flera timmar och en livlig bebis på det och tro mig, nu kan jag inte ignorera hans sprattlande som förr och somna iallafall, har snällt fått ligga och vänta på att han lugnat ner sig och sen somnar själv. Jag bara längtar nu, längtar efter att han kommer ut.

Jag försöker att inte hela tiden leta efter tecken och tänka på hur mycket jag längtar efter att det är dags, försöker lägga det åt sidan och tänka på annat men det är väldigt svårt just nu.
 
Jag är ganska begränsad också då jag knappt orkar stå en längre stund, knappt kan sitta och har ont i fogarna så t.ex en tripp till stan är som utesluten för mig då jag knappt orkar gå inne på coop för att handla. Jag mår som bäst och har minst ont om jag får lägga mig i sängen och bunkra upp med kuddar kring ben, mage och rygg så mina dagar är ganska enformiga. Jag sover så länge jag behöver, ligger och drar mig och sover lite till då nattsömnen ofta störs numera. 
 
Som sagt, kan alltid hoppas detta är mitt sista veckoinlägg, nästa inlägg blir ju i vecka 41 (40+0) och kommer då gått en dag över tiden ;) Om jag får gissa tror jag han kommer under nästa vecka, det är mer eller mindre ett önsketänkande men iallafall :)

Kommentera här: